Aktualna tema "Porez na nekretnine"

Autor:
Diana Perger
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024

Uvodi se porez na nekretnine

Zadnjih smo dana svjedoci najave uvođenja poreza na nekretnine, koja najava sa sobom donosi špekulacije, spinove i nagađaja kako će isti utjecate na tržište nekretnina.

Obzirom da je ta tema izuzetno interesantna i stručnjacima, a i široj javnosi, dajemo si za pravo da kao dugogodišnji akteri na tržištu nekretnina istu i mi komentiramo.

Naglašavam da u trenutku pisanja ovog bloga, porez ne nekretnine još nije predstavljen javnosti i da baratamo sa podacima koji na kapaljku izlaze u javnost.

Ono što zasigurno znamo je da se porez na nekretnine uvodi. Ono što je još u sferi špekulacija je da će se isti obraćunavati u iznosu od 0 do 8 eura po m2, da bi visinu određivala lokalna samouprava, da je cilj da porez na nekretnine zahvati vlasnike praznih nekretnina i iznajmljivače u turizmu, dok bi vlasnici koji dugoročno iznajmljuju nekretninu bili pošteđeni.

Ideja i razlog za uvođenje poreza na nekretnine je svakako dobra, međutim puno je nepoznanica i puno otvorenih pitanja da bi itko mogao predvidjeti kakav će točno utjecaj porez na nekretnine imati na tržište, ali svakako će imati. Kome i koliko će porez na nekretnine imati utjecaja ovisi o nizu faktora koji su nam svima nepoznanica.

Problemi u nastajanju koje mi kao struka vidimo su otvorena pitanja za sada bez odgovora;

  • Različita vrijednost nekretnina na obali i npr. Slavoniji, dakle problem pravednosti
  • Neuredne zemljišne knjige i eventualno upitna mogućnost detektiranja svih nekretnina
  • Dio nekretnina nije tržišno interesantan ni za najam ni za prodaju
  • Statistika nam pokazuje da niti jedna država na svijetu nije rješila problem dostupnosti nekretnina samo uvođenjem poreza na nekretnine. One koje su to rješile ili barem ublažile to su napravile sveobuhvatnim paketom mjera koji uključuje i natalnu politiku i obrazovanje i niz drugih dostupnih alata.

Svakak pozdravljamo napore Vlade što je uočila problem i uhvatila se u koštac sa rješavanjem pitanja priuštivog stanovanja ali nismo sigurni hoće li taj porez na nekretnine na tržište donijeti sve te prazne stanove o kojima se priča, te hoće li ti i takvi prazni stanovi biti tržišno interesantni kupcima.

Zaključak; Porez na nekretnine nije jedini čimbenik stanja na tržištu nekretnina. Sigurni smo da će se određeni kontigent nekretnina, što za najam što za prodaju pojaviti na tržištu, ali koliko će to utjecaja imati na samo tržište i cijene nekretnina, ostaje nam za vidjeti.

Svako drugo predviđanje bi ušli u sferu špekulacija, a mi si kao ozbiljni akteri na tržištu to ne želimo dopustiti.

objavljeno 20.90.2024 godine

Podijeli članak