Cijena stana ! Još jedno diskutabilno pitanje

Autor:
Bernarda Sočev
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024

Kako odrediti početnu prodajnu cijenu stana?

Većina prodavatelja prilikom odluke o prodaji stana susreće se s pitanjem: “A što s cijenom stana? Kako odrediti početnu prodajnu cijenu stana? Koja cijena stana će privući najviše zainteresiranih kupaca i osigurati najbolje uvjete prodaje?  Je li bolje staviti nižu prodajnu cijenu stana koja nije podložna pregovorima, ili je bolje staviti višu prodajnu cijenu stana pa se upustiti u pregovore s potencijalnim kupcima?  U nastavku ovog bloga pokušat ću objasniti prednosti i mane i jedne i druge prodajne strategije.

Prednosti postavljanja realne cijene stana

Je li realna cijena stana potencijal za brzu prodaju stana?

Realna cijena stana već na samom početku prodaje privlači više zainteresiranih kupaca, te je moguće odabrati onog koji nudi najbolje uvjete kupnje stana. Kada prodavatelj ima više od jednog kupca ne mora se upuštati u mukotrpan i iscrpljujući proces pregovaranja oko cijene i uvjeta prodaje. Jednostavno u startu svim kupcima stana daje do znanja da je namjerno odredio realnu cijenu stana, te da će te odabrati onog tko ponudi najbolje uvjete.

Svakako jedna od najvećih prednosti ovakve prodajne strategije je brza prodaja. U današnje vrijeme kada znamo da je prodaja stanova usporila, i kada ne znamo što može donijeti jesen, brzina prodaja je jako važan segment o određivanju prodajne strategije.

Prednosti postavljanja više cijene stana

Je li viša cijena stana s namjerom spuštanja potencijal za veći profit?

Naravno da viša cijena stana ostavlja veći prostor za pregovore, pa samim time i znači i veću mogućnost profita. Osim toga kada postavite višu cijenu stana kupac smatra da Vaš stan više vrijedi, te na taj način možete privući kupce veće platežne moći. Naravno tu morate biti jako oprezni, jer kupci više platežne moći traže i stanove koji se svojim karakteristikama mogu u tu kategoriju i svrstati.

Nedostatci postavljanja realne cijene stana

Svakako najveći nedostatak je manjak prostora za pregovaranje oko cijene stana, jer u praksi svaki kupac kada kupuje stan bez obzira koliko cijena bila niska voli malo spustiti cijenu stana.

Drugi nedostatak je percepcija vrijednosti stana. Naime kada postavimo realnu cijenu stana kupci ponekad pitaju što ne valja sa stanom? Zašto je stan tako jeftin u odnosu na druge stanove iz oglasa?

Nedostatci postavljanja više cijene stana

Najčešće visoka cijena stana ne privlači kupce, točnije za stan nema interesa. Tada je prodavatelj primoran spuštati cijenu stana, stan se dugo prodaje i to kupci ne vole. Kada se stan dugo prodaje kupci smatraju da nešto sa stanom nije u redu jer ga već godinu dana nije nitko kupio. Kupci koji prate oglase vide da stalno snižavate cijenu i smatraju da ste očajni, te se često dogodi da nude daleko nižu cijenu stana od realne cijene.

Koja je najbolja prodajna strategija za Vas i koja je cijena Vašeg stana?

Mi u agenciji za nekretnine “Euro-interijeri”  najprije postavimo pitanje prodavatelju stana želi li stan prodati ili želi stan prodavati? Naravno da svi prodavatelji stan žele prodati, ali naravno da ga žele i prodati brzo i za najbolju moguću cijenu. Mi u agenciji za nekretnine Euro-interijeri smo tim od 5 stalno zaposlenih licenciranih agenata, većina nas radi gotovo 30 godina i zaista ovaj posao jako dobro poznajemo, te ćemo na zajedničkom sastanku odrediti za Vas najbolju prodajnu strategiju, jer nama je savršeno jasno da svaki prodavatelj stan želi prodati brzo i za najbolju cijenu!

Želite li i Vi biti jedan od brojnih prodavatelja koji su svoj stan prodali brzo i po najboljnoj cijeni obratite nam se s povjerenjem!

Euro-interijeri

objavljeno 14.08.2024 godine

Podijeli članak