Jesen na tržištu nekretnina

Autor:
Diana Perger
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024
KAKVA NAS JESEN OČEKUJE NA TRŽIŠTU NEKRETNINA?

Svi dugogodišnji akteri na tržištu nekretnina, a pogotovo agencija za nekretnine, zna da tržište nekretnina ima svoje amplitude koje između ostaloga uvjetuje i određeno godišnje doba. Već je dobro poznato da je tržište nekretnina izuzetno živo na proljeće i u jesen, dok zimu i ljeto obilježava smanjena aktivnost. Kako se u trenutku pisanja ovog bloga nalazimo na izdisaju ljeta, smatramo zanimljivim osvrnuti se na to kakvo je bilo ljeto i šta možemo očekivati na nadolazeću jesen na tržištu nekretnina.

Proteklo ljeto u usporedbi sa prethodnim ljetima nije značajno odstupalo u broju transakcija nekretninama iako su se svi akteri na tržištu nekretnina toga pomalo pribojavali. Naime, ovo je prvo ljeto koje nije “zahvatio” takozvani APN, te su sve transakcije išle “prirodnim” putem bez pomoći državnih subvencija, a broj transakcija nije bio u značajnom padu. Dakle, daje se zaključiti da ljeto na tržištu nekretnina nije doživjelo kolaps kako su neki predviđali.

Ukoliko ćemo ljeto koje prolazi uzeti kao neku referentnu vrijednost, koja nas uvodi u jesen i koje nam je svih proteklih godina bilo pokazatelj kakvu jesen možemo očekivati, ni ovu jesen ne očekujemo značajne razlike. Uobičajeno, svake godine iza 15.08., prvi val, a početkom nove školske godine I drugi val novih kupaca i prodavatelja nekretnina se pojavljuje na tržištu nekretnina i svojim aktivnostima značajno potiču tržište nekretnina.

Uz gore navedene kupce i prodavatelje nekretnina tu su još i najmoprimci, uobičajeno studenti, a od nedavno i strani radnici koji unose živost na tržište najma stanova.

Dio zarađenog kapitala tokom turističke sezone se slijeva na Zagrebačko tržište nekretnina što je još jedan elemenat koji nakon ljeta budi tržište.

Zbog svega gore navedenog, jesen kao takva na tržište nekretnina donosi nove prilike kroz neke nove kupce, kroz bogatiju ponudu nekretnina i mi posrednici pozdravljamo takvu živost na tržištu nekretnina. . . koja će se dolaskom hladnijeg vremena i pripremama za nadolazeće blagdane Božića i Nove godine umiriti i ponovno živnuti dolaskom proljeća.

Dakle, ukoliko ste kupac ili vlasnik nekretnine pozivamo Vas da iskoristite dolazeću jesen i ostvarite svoje planove koje imate s nekretninama jek kako smo spomenuli, najviše koristi obje strane mogu izvući iz “živog” tržišta nekretnina kada su i ponuda i potrežnja nekretnina jake.

Pozivamo Vas da ukoliko imate bilo kakvih nedoumica kako svoju nekretninu predstaviti tržištu ili kako kupiti nekretninu prema vašim željama, budite slobodni obratiti nam se, jer iza nas je prošlo 27 proljeća i jeseni gdje smo bili aktivni dionici na tržištu nekretnina.

Podijeli članak