Kako su Damir i Tea kupili stan !

Autor:
Diana Perger
Objavljeno:
4/10/2024
Autor:
Objavljeno:
4/10/2024

Uspješna prodaja stana mladom i veselom paru Damiru Hržici i Tei Žibrat još jednom me podsjetila na to koliko me posao agentice za nekretnine ispunjava i koliko ga volim. Gledam ispred sebe taj par koji je u vezi šest godina i upravo se sprema na brak, a sreća u njihovim očima je nešto što me “hrani” i pokreće za sve daljnje godine u kojima mislim raditi ovaj posao…

Njihov je izbor 1,5 sobni stan na Malešnici površine 40 četvornih metara s vrtom od 30 četvornih metara. Stan je u visokom prizemlju u kvalitetno izgrađenoj zgradi iz 2006. godine. “Trenutak” između potpisivanja ugovora o kupoprodaji te čekanja isplate i primopredaje stana iskoristila sam za mali razgovor s njima.

  • Kada se rodila ideja da krenete u kupnju stana?

Damir: Želimo se vjenčati i o zajedničkom stanu maštamo zadnje dvije godine. No, željeli smo pričekati da nam istekne kredit za automobil kako bismo podigli kredit za stan.

Tea: Htjeli smo ući u brak s nekretninom u našem vlasništvu, ali moramo napomenuti da smo dobili i “poticaj” roditelja.

  • Kako ste odabrali parametre prema kojima ste tražili stan?

Damir: Znali smo da želimo stan, a ne kuću, i odredili smo limit do 80.000 eura i 50 četvornih metara. Čak i da imamo više novca na raspolaganju ne bismo tražili veću kvadraturu jer nam ne treba. Uz to, pazili smo da režije nisu velike. Zapadni dio grada smo odabrali jer nam roditelji žive u Zagorju pa nam ta lokacija više odgovara.

Tea: Oduvijek sam znala da želim stan s vrtom i to je bio prioritet! Naime, oboje smo odrasli na selu, u kući, i bilo bi nam teško živjeti u stanu koji nema vrt.

  • Koji vam je kriterij bio najvažniji?

Damir: Veličina i raspored, lokacija, energetski certifikat i naravno cijena.

Tea: Vrt!

  • Koliko dugo je trajala “potraga”?

Damir: Proteklih godinu dana gledali smo što se nudi i uspoređivali cijene, a u intenzivnu potragu smo krenuli zadnja dva mjeseca.

Tea: Pratili smo nekretninske oglasnike i internetske stranice agencija za nekretnine. Iako smo vidjeli i nekoliko zgrada u izgradnji one nas nisu toliko zanimale jer smo željeli već izgrađen stan.

  • Što je presudilo u odluci da odaberete baš ovaj konkretni stan?

Damir i Tea: Prvi dojam i ugođaj doma… Osjećaj!

  • Jeste li imali nekih kolebanja prilikom donošenja odluke?

Damir: Prizemlje, orah u vrtu (jer je velik) i stup od struje. (Tea se smije)

  • Što vam je bilo najteže u procesu koji je sada iza vas?

Damir: Stres oko podizanja kredita i neizvjesnost oko toga kao će proći procjena. Naime, kaparu smo dali unaprijed pa smo se bojali mogućnosti da ostanemo “kratki” za određeni iznos.

Tea: Neiskustvo!

  • Kada vratite film unazad da li biste nešto drugačije napravili?

Damir: Definitivno bismo se više cjenkali. (Smijeh)

  • O čemu sada maštate, u ovome trenutku, par dana prije isplate?

Tea: O ključu našeg stana! O tome kako ćemo urediti prostor prema našim željama. Moramo kupiti bračni krevet, trosjed i perilicu rublja – te su stvari prve na popisu. Ali maštamo o tome da ćemo prvu noć prespavati na zračnom krevetu.

Damir: Veselimo se osjećaju da ćemo biti svoji na svome.

  • Tko sve zna da ste kupili stan?

Tea: Roditelji i najuži krug obitelji i prijatelja, a drugi će saznati na tulumu za useljenje.

  • Jeste li se bojali ispunjavanja dokumentacije? Kako ste znali na što sve trebate paziti?

Damir: Bojali smo se da postoji mogućnost da je vrt pripojen stanu kroz etažni elaborat. No, tu smo imali pomoć prijatelja geodeta. A i sve informacije koje smo dobili od vas bile su nam korisne.

Tea: Dobro smo se informirali putem interneta i provjerili sve korake. Uostalom, ja sam pred završetkom Pravnog fakulteta pa mi je moralo sve biti jasno.

Nakon ovakvog iskustva s dvoje silno simpatičnih kupaca, što reći osim da im želimo da uživaju u novom stanu!

objavljeno 02.12.2015 godine

Podijeli članak