Najam / Zakup nekretnina

Autor:
Bernarda Sočev
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024
Na što treba paziti kod najma/zakupa nekretnina?

Prevareni kod najma/zakupa nekretnina mogu biti najmoprimci/zakupnici, ali i vlasnici nekretnina.

Broj prevara kod najma/zakupa nekretnina u stalnom je porastu. U devet mjeseci 2023. godine evidentirano je ukupno 1.537 kaznenih djela Prijevara, a 2022. godine u istom periodu 1452 kaznena djela, što je pokazatelj stalnog porasta.

Prevara je “radnja koja uključuje namjerno obmanjivanje, varanje ili manipulaciju drugih ljudi kako bi se stekla neka vrsta koristi, obično materijalne ili financijske prirode (kod osoba starije životne dobi to je najčešće novac). To može uključivati lažno predstavljanje, skrivanje informacija ili izvršavanje nečega što je suprotno očekivanjima ili prethodnom dogovoru.”

Na što treba paziti ako želite unajmiti/zakupiti nekretnine?

Ako je nekretnina oglašena za nižu cijenu od ostalih sličnih nekretnina i ako Vas vlasnik k tome još i požuruje da izvršite uplatu pologa, ili akontacije bez da ste uopće i vidjeli nekretninu – to je definitivno poziv na oprez na prevaru kod najma/zakupa nekretnine. Najčešće će Vam “vlasnik/prevarant” reći da mu se jako žuri, da želi pouzdanog i sigurnog najmoprimca/zakupnika, da mu nije bitna zarada već sigurnost, te da je to jedini razlog niže cijene. Obzirom da je cijena povoljnija reći će Vam da ima jako puno zainteresiranih za najam/zakup nekretnine, te da ukoliko želite možete ju rezervirati i prije nego dogovorite termin za ogled nekretnine. Najčešće slike u oglasu budu prilično primamljive, te većina prevarenih pristaje uplatitit akontaciju da im se nekretnina “čuva”. Nažalost nakon što izvrše plaćanje ubrzo shvate da su prevareni, a prevarant se u pravilu više ne javlja.

Kako biste bili sigurni da nekretninu unajmljujete/zakupljujete od vlasnika obvezno prije bilo kakve uplate temeljito pogledajte nekretninu, provjerite izvadak iz zemljišnih knjiga (provjeru možete na poveznici https://oss.uredjenazemlja.hr/public-services/review-lr-bdc).

Zatražite presliku osobne iskaznice vlasnika. Usporedite podatke s osobne iskaznice s podatcima s izvadka iz zemljišnih knjiga. Obvezno sklopite ugovor o najmu/zakupu nekretnine.

Ukoliko Vam se sve ovo čini komplicirano  za brz i siguran najam/zakup nekretnine obratite nam se s povjerenjem!

Euro-interijeri, agencija za nekretnine

Ponudu nekretnina za najam nekretnina  pregledajte na www.euro-interijeri.hr

Na što treba paziti ako želite izjamiti/zakupiti nekretninu?

Najveća noćna mora svakog poštenog vlasnika nekretnine je pronaći poštenog i sigurnog najmoprimca/zakupnika za svoju nekretninu. Većina vlasnika nekretnina koji svoje nekretnine iznajmljuju ili daju u zakup barem su se jednom susreli s nepoštenim najmoprimcem/zakupnikom. Najviše problema ima oko plaćanja režija, tako da se nerijetko desi da prilikom izlazka iz nekretnine ostaju nepodmireni troškovi, te da vlasnici nemaju način kako iste podmiriti. Osim toga nekretnine često budu u jako lošem stanju. Česti je slučaj pušenja u stanu ili držanje kućnih ljubimaca, neovlašteno stanovanje trećih osoba, …

Kako biste izbjegli probleme, važno je utvrditi točne podatke osobe koja koristi nekretninu uvidom u osobnu iskaznicu, sklopiti Ugovor o najmu/zakupu nekretnina u kojem će biti evidentirane sve osobe koje su ovlaštene nekretninu koristiti, solemnizirati Ugovor kod bilježnika, provjeravati barem u početku jednom mjesečno poštuju li se dogovorena pravila. Također treba voditi računa o režijskim troškovima, provjeravati odgovara li stanje brojila trošila stanju na dobivenim uplatnicama.

VAŽNO!

Ukoliko ste sve uspjeli dogovoriti, ostaje još detalj a zove se Pričuva. Naime vječno pitanje kod najma/zakupa nekretnine je tko plaća pričuvu?

Vlasnici nekretnina smatraju da istu treba platiti najmoprimac/zakupnik jer se iz iste podmiruju tekući troškovi kao što je trošak čišćenja stubišta, potrošnja električne energije na zajedničkom brojilu, i sl.,

Najmoprimci/zakupnici smatraju da pričuvu treba platiti vlasnik nekretnine jer se iz iste podmiruju troškovi uređenja zgrade, izdvaja se u zajednički fond iz kojeg se onda financira uređenje stambene zgrade.

U praksi ukoliko je pričuva jako visoka jer je zgrada u kreditu zbog obnove, istu plaća vlasnik nekretnine, a ukoliko je pričuva standardnih iznosa tada je to stvar dogovora, te ju često plaća najmoprimac/zakupnik.

Naravno jako je važno isto definirati i u Ugovoru najmu/zakupu nekretnine kako kasnije ne bi bilo problema.

Kako biste bili sigurni da ste sa svojim najmoprimcem/zakupnikom iskomunicirali i definirali sve nejasnoće, obratite se profesionalcima!

Za brz i siguran najam/zakup nekretnina!

Agencija za nekretnine Euro-interijeri, www.euro-interijeri.hr

00385 1 37 34 793

00385 91 37 34 793

Podijeli članak