Novogradnja se u Zagrebu rasproda u fazi iskopa terena

Autor:
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Crazilla internet oglasnik
Objavljeno:
7/10/2024
crozilla

Novogradnja se u Zagrebu rasproda u fazi iskopa terena
Stanovi u novogradnji izrazito su traženi, no na žalost, u nekim ih dijelovima Zagreba jednostavno nema dovoljno da bi zadovoljili potrebe tržišta, stoga se nerijetko rasprodaju još u fazi izgradnje.

Prosječna tražena cijena novogradnje, tijekom ožujka je na oglasniku Crozilla.com iznosila 1865 eura po kvadratnome metru, a raspon cijena njihovih „kvadrata“ protezao se od iznosa manjih i od 1000 eura, pa sve do oko 4000 eura.
Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine „Euro-interijeri“ iz Zagreba, rekla je kako, ovisno o lokaciji, cijene stanova u novogradnji ili stagniraju ili su u laganom porastu. Dodaje kako su cijene novih stanova na atraktivnijim zagrebačkim lokacijama poput Trešnjevke, Bundeka-Središća, Jaruna i sličnih kvartova u zoni tramvaja u laganom porastu i kreću se od 2600 eura na više. „Stanovi u novogradnji u obiteljskim kvartovima kao što su Špansko, Malešnica ili Gajnice već neko vrijeme imaju stabilne cijene od 1600-1700 eura za kvadratni metar. Ono što čini razliku od prethodnih godina je da se stanovi u novogradnji prodaju izuzetno brzo i u fazi iskopa terena. Primjetan je trend nedostatka manjih dvosobnih stanova jer se prodaju čim se objavi oglas.“

Cijene stanova u porastu

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su prosječne cijene zagrebačkih stanova i tijekom ožujka zabilježile porast vrijednosti.
Na mjesečnoj su razini porasle za 0,6 posto, odnosno za 7,7 posto na godišnjoj, a prosječna tražena cijena kvadratnog metra popela se na 1791 euro.
Najviše su cijene i dalje ostale u Centru koji je ujedno i najtraženiji dio grada. Za tamošnji se kvadratni metar stana tijekom ožujka u prosjeku tražilo 2118 eura, što je 0,4 posto više no mjesec ranije, te 7,2 posto više no u istom mjesecu lani. U usporedbi s ožujkom 2016. godine, prosječne oglašavane cijene stanova u središtu grada porasle su za 12,4 posto, odnosno za gotovo 14 posto u odnosu na 2015. godinu.

Najveći mjesečni porast, 1,8 posto, zabilježen je u Novom Zagrebu gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1439 eura. Na toj su strani obale rijeke Save cijene na godišnjoj razini porasle za 4,5 posto, što je manje no u drugim dijelovima Zagreba. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju razliku od 13,7 posto u odnosu na ožujak 2016., odnosno od 14,7 posto u odnosu na 2015. godinu.

Na godišnjoj je razini najveći porast cijena zabilježen na zapadnom dijelu Zagreba koji bilježi gotovo 9 posto veće vrijednosti. Za „kvadrat“ tamošnjeg stana u prosjeku se tražilo 1595 eura, što je 0,2 posto manje nego u veljači. U odnosu na ožujak 2016. godine, cijene stanova na zapadnom dijelu grada, prema podacima Crozilla.com, porasle su za 10,8 posto, te za 7,3 posto u odnosu na 2015. godinu.

Po prosječnoj cijeni od 1658 eura za kvadratni metar, tijekom ožujka su oglašavani stanovi na istočnom dijelu Zagreba, a taj je iznos 1,2 posto veći no mjesec ranije, te 8,5 posto veći no u istom mjesecu 2016. i 2017. godine.

Najtraženiji su manji stanovi

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom ožujka su najtraženiji dijelovi Zagreba za kupnju stana bili Centar, zatim Trešnjevka, Maksimir, Dubrava i Špansko.
„Kao i do sada najtraženiji su 1,5 sobni, tj. mali dvosobni stanovi od oko 40 kvadratnih metara, zatim manji trosobni, od oko 65 kvadratnih metara, a ukoliko pričamo o većim stanovima, u novogradnji se najbrže prodaju četverosobni penthousi na vrhu zgrade sa prostranim terasama.“
Kuće osjetno jeftinije od stanova

Kvadratni metar kuće tijekom ožujka je na oglasniku Crozilla.com u prosjeku oglašavan po 1241 euro, što je 550 eura, odnosno preko 30 posto manje nego što se tražilo za „kvadrat“ stana.
„Slikovito rečeno, za cijenu nekog četverosobnog stana u zgradi kupac može kupiti kvalitetnu obiteljsku kuću u predgrađu Zagreba. Konkretan primjer je kuća sa okućnicom u Zaprešiću površine 350 kvadratnih metara, sa dva stana i garažom koja se prodaje po cijeni od 145.000 eura, za koju cijenu se u zagrebačkim Gajnicama može kupiti stan od oko 85 kvadratnih metara i parkirno mjesto.“ – rekla je Perger za Crozilla.com.

Podijeli članak