Porez na nekretnine II dio

Autor:
Bernarda Sočev
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024

POREZ NA NEKRETNINE (II DIO)

O porezu na nekretnine se ovih dana zaista puno govori, najviše se govori o porezu na prazne nekretnine, kao i o regulaciji turističkog najma i dnevnog najma, kao i oporezivanju dnevnog najma. Sve to naravno kako bi stanovanje postalo priuštivo mladim obiteljima i samcima. O toj temi sam već i pisala u jednom od prethodnih blogova. No, puno manje se govori o ukidanju poreza na promet nekretnina mladima koji kupuju prvu nekretninu.

UKIDANJE/POVRAT POREZNA NA PROMET NEKRETNINA ZA PRVU NEKRETNINU

Obzirom da agencija za nekretnine Euro-interijeri posluje od 1998. godine, u svom “trajanju” susreli smo se s porezom na promet nekretnina od 5%, pa je onda bio jedan period kada je taj porez bio ukinut za kupce koji kupuju prvu nekretninu, da bi zadnjih nekoliko godina porez plaćali svi i to u iznosu od 3%. Država se tada hvalila da je izašla u susret kupcima nekretnina i smanjila porez na promet nekretnina za 2%, no ono što tada nisu komentirali je da državni prihodi uopće nisu patili, jer većina kupaca je ipak kupovala prvu nekretninu, te su i oni bili primorani plaćati porez na promet nekretnina u iznosu od 3%.

Ovih je dana naš ministar graditeljstva Branko Bačić napomenuo da bi novim zakonom o porezu na  nekretnine ponovno bili obuhvaćeni upravo kupci koji kupuju prvu nekretninu. Naveo je da će izuzeće od plaćanja poreza na promet  nekretnina ponovno moći ostvariti kupci koji kupuju prvu nekretninu koja će im služiti za stanovanje, kao i da će kupci koji kupuju nekretnine iz sustava pdv-a (novogradnje) moći od države tražiti povrat 12,5 % pdv-a. Kada znamo da se novi stanovi oporezuju s 25% pdv-a (što je 1/4 kvadratnog metra stana), iznos umanjenja-povrata je zaista velik. Naveo je da će biti i tu nekih ograničenja, te da će mogućnost povrata ovisiti o visini kupoprodajne cijene, ali veličini stana koji se kupuje.

Mi u agenciji za nekretnine Euro-interijeri svakako pozdravljamo ovu odluku, jer kod nas također većina kupaca kupuje svoju prvu nekretninu, te će im svako umanjenje ili povrat svakako  dobro doći.

objavljeno 13.09.2024 godine

Podijeli članak