Porez na nekretnine, vruća tema!

Autor:
Diana Perger
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024

Koje promjene možemo očekivati na tržištu nekretnina kada se spominje porez na nekretnine?
Otkako su vladajući izašli s novim prijedlogom o porezu na nekretnine u agenciji za nekretnine Euro-interijeri zaprimili smo veliki broj upita naših klijenata kako prodavatelja tako i kupaca, ali i investitora.
Sve zanima isto pitanje Hoće li porez na nekretnine donijeti pad cijena nekretnina?
Mi u agenciji Euro-interijeri, kao niti bilo tko drugi nemamo čarobnu kuglu i ne znamo što će se dogoditi s cijenama nekretnina. Ono što znamo je, da je tržište nekretnina poprilično živo, i da je jesen uvijek vrijeme kada tržište dodatno živne. Tu ne govorimo samo o prodaji nekretnina, već i o povećanom broju upita za najam nekretnina, a poglavito stanova. Kada govorimo o porezu na nekretnine i najmu stanova, tu svakako očekujemo veću promjenu u budućnosti. Poglavito iz razloga jer će se promijeniti stopa oporezivanja kratkoročnog najma. Svi se slažemo da je stopa oporezivanja kratkoročnog najma takozvanog turističkog najma zaista bila niska, te da su do sada vlasnici nekretnina iste često tijekom turističke sezone iznajmljivali u turističke shvrhe, a u ostalom dijelu godine iste su davali u dugoročni najam. Sada bi se to trebalo ipak malo promijeniti, te će oni vlasnici koji su do sada poslovali po tom modelu (kratkoročnim najmom u sezoni, a dugoročnim najmom van sezone) morati odlučiti koji od ta dva modela žele primjenjivati. Zasigurno da će se jedan dio vlasnika nekretnina posebno u kontinentalnoj Hrvatskoj poglavito tu mislim na grad Zagreb odlučiti radije za dugoročni najam, te će se samim time povećati broj nekretnina za najam. S druge strane kada govorimo o praznim nekretninama i podatcima HEP-a koliko ih ima u Gradu Zagrebu, sigurno je da će se dio njih također odlučiti za najam svojih nekretnina. S druge strane mi imamo veću potražnju od ponude, pa smatramo da će te nekretnine relativno lako pronaći svoje najmoprimce, posebno jer u Zagreb dolazi i puno studenata iz ostalih dijelova Hrvatske.
Također velika promjena će se dogoditi i kod same kategorizacije posebno stanova. Oni vlasnici koji će se željeti baviti turističkim najmom morat će dobiti suglasnost stanara i to 80%. Iz iskustva mogu reći da će biti jako teško dobiti potpis 80% stanara. Pogotovo iz razloga jer većini stanara niti ne odgovara da im u zgradu ulaze stranci, da im zvone po noći jer su zaboravili šifru za ulazna vrata, i sl. Nemali broj takvih stanova nalazi se u stambenim zgradama u kojima svaki stan nema zajednički vodomjer, pa je i potrošnja vode veća, stubište je neurednije i niz drugih problema koji nastaju za vlasnike stanova u zgradama u kojima se jedan ili više stanova koristi za turistički najam. Osim toga svi smo mi malo opušteniji kada smo na odmoru, samim time i malo glasniji,… Obzirom da je u prijedlogu zakona da se stečena prava neće mijenjati, to se neće odnositi na one koji u stambenim zgradama već obavljaju turističku djelatnost i imaju kategorizaciju, ali bi se moglo odnositi na one koje bi to pravo tek htjeli steći. Mi u agenciji Euro-interijeri susretali smo se s prodajom takvih stanova, gdje se zajedno sa stanom prodavao i dobro uhodan posao turističkog najma, gdje je visoka booking ocjena nosila i višu cijenu nekretnine. Sada bi se i to moglo promijeniti.
Kada govorimo o investicijama, tu također očekujemo promjene. U zadnje vrijeme, a posebno na obali dio novih stanova kupovan je za turistički najam, sada će se to vjerojatno promijeniti, jer svaki potencijalni kupac mora biti svjestan da ako se želi baviti turističkim najmom mora dobiti suglasnost stanara.
Kada govorimo o porezu na prazne nekretnine i iznosima koji se spominju, tu svakako ne vidim na koji način i tko će odrediti koliko poreza bi tko trebao platiti. Možda je najpoštenije da se porez na nekretnine plaća prema vrijednosti nekretnine. Svakako nije u redu da se isti plaća prema kvadraturi, jer svi znamo da kuća u Slavoniji i kuća u Dalmaciji nema istu vrijednost. Osim toga jako puno vlasnika kuća po Slavoniji bi rado prodali svoje nekretnine, ali na žalost za njih nema dovoljno zainteresiranih kupaca, pa iste stoje prazne. Najčešće se tu radi o naslijeđenim nekretninama. Također ima tu i onih koje nemaju uređene imovinsko-pravne odnose, ili ima više nasljednika koji se ne mogu dogovoriti što će s nekretninom, pa ona stoji prazna.
Svakako puno je tu još nedoumica, a svima koji nas zovu i zabrinuto pitaju što napraviti savjetujemo da ukoliko odluče prodati nekretninu, to učine onda kada donesu odluku, a ukoliko kupuju nekretninu to učine kada donesu o tome odluku, imaju riješenu financijsku konstrukciju i naravno pronađu svoj idealan dom.

Ukoliko prodajete ili kupujete nekretninu obratite nam se s povjerenje! Agencija za nekretnine Euro-interijeri posluje od 1998. godine, što Vam jači da smo Vaš siguran partner za proces kako prodaje i kupovine nekretnine tako i najma nekretnina.

objavljeno 30.08.2024 godine

Podijeli članak