PREDNOSTI I MANE ŽIVOTA U PREDGRAĐU

Autor:
Diana Perger
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024

Stresan dan na poslu, zvonjava telefona, nervozne stranke, gužva u uredu i tako od ranog jutra. . . Kraj radnog vremena, sjedam u automobil, probijam se kroz gradsku gužvu, ostavljam iza sebe centar grada, zvonjavu tramvaja i trubljenje automobila. . . ostavljam stambena naselja, nižu se jedno za drugim i napokon ugledam zelenilo, čisto plavo nebo i čujem pjev ptica. . . došao sam doma! Tu je moja oaza mira i bijeg od svakodnevnog stresa.

Ovo bi bio kratki osvrt stanovnika predgrađa, kupca koji se odlučio svoj dom riješit na način da se odmakne od gradske vreve i da uživa u blagodatima obiteljske kuće sa travnatom zelenom okućnicom na kojoj je smještena sjenica i roštilj za veliko društvo. Kraj roštilja i sjenice nalazi se dječji bazen i tobogan. . . mogu li se gradska djeca pohvaliti privatnim parkom?!

Sve su to riječi jednog mog klijenta koji je raspolagao sa iznosom od 150.000,00 € za rješavanje svog stambenog pitanja i na početku njegove potrage jedino što je znao je da želi da mu djeca odrastaju u sigurnom i zdravom okruženju, da svatko ima svoju spavaću sobu, dakle svoju intimu i da se ujutro ne raspravljaju oko kupaone. Mladi bračni par, sin od 5 godina i curica na putu. . . koje su mogućnosti?!

Varijanta A: četverosoban stan cca 90 m2 sa lođom i parkirnim mjestom, zona tramvaja, u naselju sa stambenim zgradama u blizini škole, vrtića, tržnice, ambulante i svih ostalih sadržaja koje svako naselje ima = 153.000,00 €

Varijanta B: kuća sa prostranom okućnicom, četiri spavaće sobe, tri kupaonice, veliki dnevni boravak, garaža za dva automobila, sjenica, roštilj, mogućnost uređenja tavana i širenja stambenog prostora, sve u predgrađu = 150.000,00 €.

Taj kupac je izabrao varijantu B kao njemu najprihvatljiviju i danas sa odmakom kaže da nije pogriješio, nabrajajući još niz prednosti koje život u predgrađu nosi kao što su vikend druženja uz roštilj, sigurnije odrastanje njegove djece koje pruža manja sredina (svi sve znaju), razne proslave u kući bez da traži suglasnost susjeda, mogućnost radova u vrtu, zdraviji okoliš, držanje kućnih ljubimaca bez obzira na veličinu, mogućnost širenja obitelji bez razmišljanja o stambenim kvadratima ili nemogućnosti dobivanja mjesta u vrtiću ...

Naglašavam da je sve ovo gore navedeno iz perspektive kupca kojem ne smeta za odlazak u dućan sjesti u auto, klince godinama voziti do vrtića i nižih razreda osnovne škole, nije mu problem kositi travu, a zimi “lopatati” ogromne količine snijega kako bi uopće izašao iz garaže, i po tome vremenu upustiti se u avanturu zvanu: «dolazak na posao na vrijeme».

Neka druga vrsta kupaca daje prednost životu u modernom naselju, u komfornom stanu gdje nema brige oko održavanja okućnice, gdje se u papučama može spusti u dućan, gdje mu treba par koraka do njegovog omiljenog kafića i ne zanima ga nikakvo roštiljanje, a još manje radovi u vrtu, također ga ne zanima ni kućni ljubimac veći od hrčka, a prednost daje šetnjama do kina ili kazališta, te mu je u cilju odvesti se maksimalno stanicu-dvije do teretane ili škole stranih jezika po klinca.

Dakle, iz svega gore navedenog možemo zaključiti da ono što je nekome prednost života u predgrađu drugome je mana i obrnuto.

Savjet za svakog kupca nekretnine je da prepozna svoje afinitete, posloži prioritete i tek onda se odluči gdje će sviti svoje gnijezdo.

objavljeno 10.10.2018 godine

Podijeli članak