Savjetovanje kod kupoprodaje nekretnina

Autor:
Diana Perger
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024

SAVJETOVANJE KOD KUPOPRODAJE NEKRETNINA
Pronašli ste sami idealnu nekretninu ili kupca i što sad?

Od kuda krenuti? Pretražujete informacije kako dalje?

Možda je najbolje objasniti na primjeru koji smo zadnji imali s jednim mladim bračnim parom Davorom i Sanjom.
Davor i Sanja pronašli su sami svoj stan. U zgradi u kojoj žive njihovi prijatelji prodavao se stan. Obzirom da se stan nije prodavao putem agencije za nekretnine, nakon postignutog dogovora oko kupovine pojavio se problem. Naime stan su kupovali kreditom banke i trebali su platiti kaparu, sklopiti Predugovor, procjenu,…… Odjednom proces kupovine i nije više izgledao tako jednostavno.

Davor i Sanja obratili su se u Euro-interijere i naš tim koji se bavi savjetovanjem odradio je ostatak posla za njih.
Već na samom početku našli smo se u problemu jer prodavatelj nije posjedovao građevinsku, niti uporabnu dozvolu od zgrade. Obzirom da je zgrada jako stara trebalo nam je gotovo 7 dana da pronađemo u kojem gradskom uredu se iste nalaze. Obzirom da su Davor i Sanja najprije platili kaparu, a tek onda ugovorili naše savjetovanje period od 7 dana za njih je bio jedan od stresnijih. Naime ukoliko zgrada ne posjeduje odgovarajuće akte za gradnju, stan koji se u takvoj zgradi nalazi nije pogodan za hipoteku.

Bilo je naravno još nekoliko sitnica na samom zk izvadku poput netočne adrese i sl., ali to smo ipak riješili daleko jednostavnije.

Nakon prikupljene dokumenatcije uslijedila je procjena nekretnine. Naime u većini slučajeva procjena nekretnine jako je bitna jer o njoj ovisi iznos kredita. Srećom po njih u tom dijelu su nas već angažirali pa smo posao oko pregovora s procjeniteljem preuzeli mi. Nakon odobrenja kredita organizirali smo solemnizaciju Ugovora o kreditu, pripremili Ugovor o kupoprodaji, upisali hipoteku u zemljišnim knjigama, provjerili stanje režija, pomogli im kod savjetovanja kako odabrati „najjeftiniji“ datum plaćanja (naime cijena „krivog“ datuma plaćanja može biti u iznosu mjesečne rate kredita). Nakon isplate pripremili smo Tabularnu izjavu, proveli uknjižbu prava vlasništva u zemljišnim knjigama, prenijeli režije na njih, i naravno organizirali primopredaju stana.

Davor i Sanja odabrali su savjetovanje kod kupovine stana od strane naše agencije Euro-interijeri.
Proveli smo ih kroz cijeli posao kupovine stana šparajući njihovo vrijeme i njihov novac, s minimalnim stresom. Nisu morali trošiti svoje slobodne dane obilazeći gradske urede, nisu morali skrivečki na poslu tražiti na internetu informacije kako kupti stan, nisu morali potajno telefonirati u zemljišne knjige jer njihov predmet nije preuzeo niti jedan referent,… Da, platili su uslugu savjetovanja.

Dragi Kupci i Prodavatelji nekretnina obratite nam se za savjetovanje bilo kod kupovine bilo kod prodaje nekretnine. Agencija Euro-interijeri posluje od 1998. godine, i zaista imamo veliki broj realiziranih kupoprodaja iza sebe zadovoljnih klijenata!

http://www.euro-interijeri.hr/category/vasi-komentari/

Podijeli članak