ŠTO JE PRODAJA STANA PUTEM LICITACIJE?

Autor:
Diana Perger
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024

ŠTO JE PRODAJA STANA PUTEM LICITACIJE?

Prodaja stana metodom licitacije je način prodaje kada je startna cijena realna, ili čak nešto niža od traženih cijena istih i sličnih stanova. Na taj način postižemo veliki interes za stan ili općenito nekretninu, te nam zainteresirani kupci svoje ponude o iznosu koji su voljni platiti, i načinu plaćanja najčešće šalju putem maila. Stan pokazujemo nekoliko dana i cilj je skupiti što više zainteresiranih kupaca. Nakon određenog perioda ponude prenesemo vlasniku stana, zajedno ih prokomentiramo, te vlasnik odlučuje kojeg kupca želi prihvatitit.

JE LI PRODAJA STANA PUTEM LICITACIJE DOBRA ODLUKA?

Da, svakako je to dobra odluka. Naravno da svaki prodavatelj želi postići najbolju moguću cijenu za svoju nekretninu, i to u najbržem roku. Istraživanje tržišta s visokom cijenom najčešće rezultira time da kupci uopće niti ne pokazuju interes za nekretninu. Tada prodavatelj koji zaista želi prodati stan mora cijenu spuštati, stan se dugo prodaje, kupci koji prate oglase (a zaista ima puno kupaca koji prate određene nekretnine) čekaju da im padne cijena, vide da se stan dugo prodaje, te samim time stječu određenu prednost pred prodavateljima. U većini slučajeva tada prodavatelj postiže puno manju cijenu nego da se odlučio za licitaciju, a i sama prodaja traje dulje nego li to ijednom prodavatelju odgovara.

KAKO SE PRODAJE STAN PUTEM LICITACIJE?

Jedan od uvjeta je da je stan ili bilo koja nekretnine kod nas u isključivom posredovanju, i to iz razloga jer na taj način lakše pratimo tržište, kontroliramo ponude, pazimo da prodavatelj ima sve ponude i da je odabrao za njega najbolju ponudu. Kada uzimamo nekretninu u ponudu najprije za nju napravimo procjenu, dogovorimo s prodavateljem cijenu i startamo. Iz prakse se pokazalo da takav način prodaje postiže najbolje rezultate, te da prodavatelj dobiva najbolju cijenu i najbolje uvjete. Uglavnom se ponude kreću iznad startne cijene, naravno da uvijek ima i onih koji pokušavaju s nižom ponudom.

KAKO KUPCI REAGIRAJU NA PRODAJU STANA PUTEM LICITACIJE?

Kupcima se takav način sviđa, ako vide da ima više zainteresiranih stranaka, samim time i njima je lakše donijeti odluku. Jer moramo priznati kupovina stana je velika investicija i faktor poželjnosti je bitna stavka. Puno lakše je donijeti tako veliku odluku kada znamo da ima još drugih zainteresiranih kupaca, da je nekretnina prodajna. Tada je kupcima puno lakše ponuditi i više nego je tražena cijena jer žele taj stan.

KAKO PRODAVATELJI REAGIRAJU NA PRODAJU STANA PUTEM LICITACIJE

Kada nam dođe prodavatelj i kaže da želi stan prodati brzo i po najboljnoj cijeni svakako mu predložimo da probamo s licitacijom. Moram priznati da većina prodavatelja reagira negativno na prvu, nekako svi to povežu s dražbom i odmah misle kako neće dobiti niti blizu tržišne cijene jer će ih kupci ucijeniti i nuditi male iznose misleći da je prodavatelju jako hitno prodati. No kada im objasnimo da to nije dražba, i da većina prodavatelja na taj način ustvari dobije veću cijenu nego je očekivao, prodavateljima se ideja sviđa.

Naravno najprije naš tim iskusnih agenata dobro istraži tržište i odredi realnu tržišnu cijenu stana, nakona toga krećemo u potražnju najboljeg kupca.

Ono što se prodavateljima posebno sviđa kod ovakovog načina prodaje je da dogovorimo koje dane u tjednu imamo pokazivanje stana, nazovemo to dane otvorenih vrata. Kupce dogovaramo na pola sata i nastojimo u jednom danu imati što više kupaca. Prodavatelj najčešće taj dan ostavi nama ključeve od stana i ode obaviti nešto dok mi kupcima pokazujemo stan. Na taj način prodavatelj štedi svoje vrijeme i vrijeme svojih ukućana, jer slažemo se da nitko ne može biti u “kućnom modu” kada su mu u “kući” potencijalni kupci, te umjesto nekoliko dana tjedno i tako tjednima pokazivanje stana obavi u jednom – najviše dva dana.

Ako i Vi želite svoj stan prodati brzo i za najbolju cijenu, obratite nam se s povjerenjem! Svakoj nekretnini pristupamo s posebnom pažnjom, za svaku nekretninu izrađujemo plan prodaje i marketinšku strategiju. Postanite i Vi jedan od naših zadovoljnih prodavatelja!

www.euro-interijeri.hr

objavljeno 27.09.2024 godine

Podijeli članak