Cijene stanova u Zagrebu ?

Autor:
Diana Perger
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024

CIJENE STANOVA U ZAGREBU

Za potrebe Jutarnjeg lista izradili smo detaljnu analizu cijena stanova u Zagrebu.

Provedena detaljna analiza nam, između ostaloga daje odgovore na pitanja;

  • Koja je razlika između oglašene i realizirane cijene stanova u Zagrebu?
  • Koje su stvarne prodajne cijene stanova?
  • Kolike su cijene stanova po određenim kvartovima?

I najvažnije pitanje za buduće kupce stanova, hoće li i kada cijene stanova padati. Bitno je napomenuti da članak datira iz veljače 2024. godine, te ga treba gledati u tom vremenskom kontekstu i stanju na tržištu nekretnina. Sada s vremenskim odmakom od 3 mjeseca dolazimo do odgovora jesu li i hoće li cijene stanova padati.

Pa krenimo. . .

“Imamo popis od najskupljeg do najpovoljnijeg kvarta: ‘Ovo su stvarne prodajne cijene stanova u Zagrebu‘

Detaljnu analizu, koja donosi realizirane cijene novogradnje i korištenih stanova, izradila je agencija Euro-interijeri

Pad broja transakcija u Zagrebu zasad nije doveo do značajnije, dugoočekivane korekcije cijena na niže. Štoviše, oglasnik za nekretnine Crozilla.com objavio je podatke za studeni 2023. godine, prema kojima se u metropoli na mjesečnoj razini i dalje bilježi mali rast prosječnih traženih cijena nekretnina.

No, treba naglasiti kako je riječ o traženim vrijednostima koje su, kako često ističu stručnjaci, jedan od glavnih uzroka prenapuhanih cijena na tržištu jer prodavatelji ne oglašavaju svoje nekretnine s realno postavljenim iznosima. Postignute cijene nakon uspješnog pregovaranja često su nižih vrijednosti, a podaci izneseni na nedavnom Forumu poslovanja nekretninama HGK kažu kako razlika između oglašenih i postignutih cijena nekretnina u prosjeku iznosi oko 15 posto. Po kojim se cijenama nekretnine u Zagrebu zaista prodaju i što se točno traži, otkriva nam Diana Perger, čija je agencija za nekretnine Euro-interijeri na temelju internih podataka izradila detaljnu analizu postignutih cijena novogradnje i korištenih nekretnine po zagrebačkim naseljima.

- Rezultati analize pokazuju kako nema nekih ekstrema. U najskuplje dijelove grada spadaju Jarun, Vrbani, Gredice i Knežija, zatim slijedi Medveščak (dio iznad Britanca) i cijeli gornji dio grada sjeverno od Ilice, zatim Trešnjevka sjever (Ljubljanica i centar Trešnjevke u blizini tržnice), zatim Maksimir, pa centar grada, zatim Trnje i Lanište, pa Črnomerec, Stenjevec… Tablica završava s istočnim dijelom grada gdje su stanovi najpovoljniji – komentira Diana Perger.

Krenimo redom. Novogradnja se na Jarunu, Vrbanima, Gredicama i Knežiji plaća oko 5000 eura po kvadratu, dok se cijene korištenih stanova kreću oko 3400 eura po kvadratu. Medveščak je nešto skuplji: novogradnja se prodaje po cijenama od 6000 do 7000 eura po kvadratu, a rabljene nekretnine za 3500 eura po kvadratu. Centar grada je, pak, specifična priča. Stanovi u novogradnji, poput onih u Ban centru, prodaju se za 8500 eura po kvadratu, a korišteni već od 2000 pa do 4000 eura po kvadratu, ovisno o mikrolokaciji, gdje cijena uvelike ovisi o oštećenjima nakon potresa te stanju same nekretnine.

Prodajna cijena za nove stanove na Ljubljanici i Trešnjevci u blizini iznosi oko 4200 eura po kvadratu, a za rabljene 2900. Nešto je povoljnija novogradnja na Maksimiru, Trnju i Črnomercu, gdje postiže otprilike istu vrijednost, oko 4000 eura po kvadratu, dok rabljene nekretnine postižu različite cijene: na Črnomercu su 3300, na Maksimiru 3000, a na Trnju 2600 eura po kvadratu.

Dubrava je na 3300 eura po kvadratu kad je riječ o novogradnji, odnosno na 2300 eura po kvadratu za korištene nekretnine. Na zapadnom dijelu grada, u Stenjevcu, Gajnicama, Vrapču i Malešnici realizirane su cijene novogradnje oko 3000 eura po kvadratu, a rabljenih nekretnina 2600.

Analizom nisu obuhvaćeni podaci za novogradnju na Laništu i u Sesvetama, za koju nije bilo ulaznih podataka, dok su rabljene nekretnine postizale cijene oko 2600 eura po kvadratu na Laništu, odnosno 2000 u Sesvetama.

A što se najviše traži? Niti tu nema iznenađenja: to su uobičajeno stanovi manje kvadrature.

Najviše se traže jednosobni stanovi površine oko 40, 50 kvadrata, nakon njih se izuzetno traže manji trosobni stanovi do, recimo, 65 kvadrata, a nakon toga četverosobni stanovi od 80 do 100 kvadrata. Izvan konkurencije su, naravno, male garsonijere kojih gotovo da i nema na tržištu, a kada se i pojave, postižu cijenu daleko veću negoli u ovim obrađenim podacima – napominje Diana Perger”

Dakle, zaključak koji s odmakom vremena možemo donijeti je da se značajniji pad cijena nije dogodio, ali potrebno je naglasiti da obzirom na sada već ozbiljnije razlike između prodavateljevih očekivanja i kupčevih mogućnosti potrebno je da obje strane dobro promisle. Prodavatelji oko formiranja cijene stana, a kupci kako da dobiju najbolje i najkavitetnije za svoj novac.

Agencija za nekretnine je tu da na obostrano zadovoljstvo pomiri tu razliku. Ukoliko imate nedoumice vezane uz cijenu stana koji kupujete ili porodajete obratite nam se sa punim povjerenjem. Naš je posao odrediti realnu cijenu stana temeljem analize i podataka koji su nam dostupni kao aktivnim sudionicima na tržištu nekretnina već zadnjih 27 godina.

objavljeno 16.05.2024 godine

Podijeli članak