Tko plaća proviziju agenciji ?

Autor:
Diana Perger
Objavljeno:
7/10/2024
Autor:
Objavljeno:
7/10/2024

Kolika je visina posredničke naknade?

POSREDNIČKA NAKNADA PROPISANA JE ZAKONOM O POSREDOVANJU

Često se od korisnika usluga agencija za nekretnine može čuti nezadovoljstvo i zbunjenost oko posredničke naknade, popularno zvane agencijska provizija. Nezadovoljstvo se odnosi na iznos agencijske provizije, a zbunjenost dolazi od neujednačene prakse na tržištu nekretnina. Klijenti se uporno pitaju tko je dužan platiti posredničku naknadu?. . . Je li to kupac nekretnine ili je to ipak prodavatelj. U ovom blogu donosimo odgovore na sva pitanja vezana za posredničku naknadu, kada i tko plaća proviziju agenciji za nekretnine.

Prvo da odgovorimo na pitanje kolika je visina posredničke naknade. Netočno se barata podatkom da se provizija agenciji smije naplaćivati do maksimalno 6%. Ta je odredba bila vrlo kratko propisana Zakonom, te je ista zbog neusklađenih odredbi u nacionalnom zakonodavstvu s odredbama Direktive 2006/123/EZ o uslugama na unutarnjem tržištu promjenjena, te se navedena naknada za posredovani posao prepušta slobodnom ugovaranju stranaka.

Dakle iz donesene odredbe vidljivo je da se agencijska provizija može naplatiti u iznosu koji ovisi o dogovoru (Ugovoru) između stranke i posrednika, te da nije propisan zakonski maksimum. U praksi, na našem tržištu nekretnina, posrednička naknada tj. agencijska provizija uglavnom se kreće u rasponu od 2% do 3%.

Odgovor na pitanje kada se plaća provizija agenciji za nekretnine propisano je Zakonom, ali je uvriježeno i u praksi, te kod svih ozbiljnih, licenciranih agencija za nekretnine, posrednička naknada plaća se prilikom sklapanja Ugovora o kupoprodaji/najmu/zakupu. Dakle stranka nije u obvezi platiti agencijsku proviziju prilikom sklapanja Predugovora, osim ukoliko nije pristala na takvu odredbu kroz Ugovor o posredovanju koji je sklopila s određenom agencijom, s time da ponavljam, takvo nešto nije praksa ozbiljnih agencija na našem tržištu.

Tko plaća agencijsku proviziju također je jasno propisano Zakonom o posredovanju koji kaže da je to nalogodavac. Dakle ne kupac, ne prodavatelj već nalogodavac. Nalogodavac na tržištu nekretnina može biti: kupac nekretnine, prodavatelj nekretnine, zakupac nekretnine, najmodavac nekretnine i najmoprimac nekretnine. Dakle bilo koji dionik tržišta nekretnina može biti i nalogodavac, te ukoliko bilo koji od gore navedenih ima poslovni odnos s agencijom za nekretnine, te s istom ima sklopljen Ugovor, on je nalogodavac i on je dužan po Ugovoru o posredovanju platiti agencijsku proviziju.

Svaki od navedenih dionika može svojom slobodnom voljom odlučiti želi li ili ne želi koristiti usluge agencije za nekretnine i želi li kao nalogodavac stupiti u poslovni odnos s agencijom za nekretnine. Na svakom klijentu je mogućnost da sam procjeni nudi li mu agencija ono što on traži i očekuje, te je li to spreman platiti.

Ujedno želim naglasiti da većina agencija jasno i transparentno komunicira koje svoje usluge naplaćuje, te su klijenti upoznati s uvjetima poslovanja agencije i prije nego li kontaktiraju istu. Ta se transparentnost može vidjeti kroz oglase za određenu nekretninu, kroz web stranicu i opće uvjete poslovanja agencije i/ili u osobnom kontaktu s agentom za nekretnine.

Radi izbjegavanja bilo kakve sumnje ili osjećaja da vas agencija dovodi u zabludu preporuka je: Pitajte! Jednostavno pitanje agenciji za nekretnine:” Koju uslugu nudite i koja je agencijska provizija?” pomoći će Vam u odluci želite li biti nalogodavac.

objavljeno 19.07.2024

Podijeli članak