14. Forum poslovanja nekretninama u Vodicama

Author:
Diana Perger
Published:
2/10/2024
Author:
Published:
2/10/2024

14. Forum poslovanja nekretninama u Vodicama

6. i 7. studenog 2009. godine u Vodicama se održao 14. forum poslovanja nekretninama gdje su sudjelovali i Euro-interijeri. U nastavku Vam donosimo izvještaj sa foruma.

Agencijama za posredovanje nekretninama koje su se uskladile s novim zakonskim propisima u Vodicama su, na 14. Forumu poslovanja nekretninama u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, dodijeljene posebne iskaznice, dok je 1.125 agenata koji su položili stručne ispite za bavljenje tom djelatnošću dobilo priznanja.
Sada u Hrvatskoj postoji 775 registriranih agencija, no to nije realan broj onih koji se doista bave tim poslom. Mnogi su se registrirali i educirali kako bi se mogli baviti posredovanjem, ali sada se time ne bave. Prije godinu, dvije operativno se posredovanjem bavilo oko 500 agencija, a danas je najviše 300 posrednika.

Nadalje, neke od tema o kojima se raspravljalo na forumu donosimo u nastavku:
Opći uvjeti poslovanja posrednika,
kaznenopravni aspekt posredovanja,
Zakono o strancima, osobito u dijelu koji propisuje ishođenje radnih i poslovnih dozvola (odnosno mogućnosti pod kojim strane osobe mogu raditi u RH),
stjecanje prava vlasništva u ovršnom postupku,
projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra,
izmjera u stanogradnji-standardi,
primjena OIB-a u prometu nekretnina,
porezni prekršaji te porezne obveze otuđitelja nekretnina.

Smatramo da sve to i još niz drugih zanimljivih tema uz ugodno druženje i razmjenu iskustava sa kolegamo iz struke, pridonosi profesionalizaciji naše dijelatnosti i put je prema rješavanju problema sa nelojalnom konkurencijom.

objavljeno 18.11.2009 godine

Share article