Istraživanje proveo Limun . hr

Author:
Published:
3/10/2024
Author:
Limun.hr
Published:
3/10/2024

Sada je pravo vrijeme za kupnju nekretnina Svi koji su posljednjih nekoliko godina pričekali s kupnjom stana, dobro su postupili.

Autor/Izvor: Jelena Kovačević/Jutarnji list/PressCut

Svi koji su posljednjih nekoliko godina pričekali s kupnjom stana, dobro su postupili. Naime, prosječne tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj su u rujnu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani niže za najmanje 2 posto, dok su u odnosu na 2009. niže za 8 posto, a u odnosu na 2008. čak 10-ak posto, pokazuju podaci portala za oglašivanje nekretnina CentarNekretnina.net i Crozilla.com. Iako su rezultati istraživanja dva spomenuta portala slični kada je u pitanju pad cijena nekretnina u Zagrebu, kao i pad cijena nekretnina na području cijele Hrvatske na godišnjoj razini, razlikuju se podaci o cijenama nekretnina na Jadranu na mjesečnoj razini.

Prema portalu CentarNekretnina.net, oni koji danas razmišljaju o kupnji stana u Zagrebu najviše bi mogli uštedjeti. Prosječne tražene cijene nekretnina u rujnu su u metropoli pale ispod razine koju su imale u svibnju 2006., kad je cijena po kvadratnom metru iznosila 1760 eura. Nakon rekordnih 2061 eura po kvadratnom metru u lipnju 2007. godinu, danas prosječna cijena iznosi 1761 euro. I dalje su najskuplji stanovi na Medveščaku, gdje kvadratni metar košta 2353, a najjeftiniji, pak, u Sesvetama, gdje je prosječna rujanska cijena bila 1258 eura po kvadratnom metru. Cijene su kuća,apartmana i vikendica za 0,5 posto na mjesečnoj razini, odnosno 1,4 posto na godišnjoj, pale i na Jadranu, javlja portal CentarNekretnina.net. Tako, primjerice, prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na Jadranu iznosi 1968 eura po kvadratnom metru.

Najskuplje je, očekivano, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je cijena po kvadratnom metru 3021 euro, a najjeftinije je u Ličko-senjskoj županiji sa 1626 eura. Međutim, prema podacima portala Crozilla.com, u rujnu je zabilježen lagani porast traženih cijena nekretnina na Jadranu. Točnije, u Zadru, Splitu i Dubrovniku. No, unatoč blagom mjesečnom porastu cijena nekretnina na Jadranu, na godišnjoj je razini zabilježen pad cijena od 2,5 posto. Zanimljivo, porast rujanskih prosječnih traženih cijena zabilježen je i u Osijeku, koji slovi kao najjeftiniji grad kad su u pitanju cijene nekretnina, ali tek za neznatnih 0,3 posto (959 eura po kvadratnom metru).

Neprecizna statistika Dubravko Ranilović, predsjednik HGK-ova Udruženja poslovanja nekretninama i direktor agencije Kaštel, ističe kako nikako ne možemo govoriti o trendu povećanja cijena nekretnina jer se bitne okolnosti, koje bi povisile njihovu cijenu, nisu promijenile. Treba uzeti u obzir da portali statistiku temelje isključivo na traženim cijenama, pa tu može doći do manjih odstupanja u odnosu na situaciju kada se vodi statistika prema realiziranim cijenama, što ipak prikazuje realniju sliku tržišta. Riječ je o malom ljetnom porastu na određenim područjima i želji prodavača, ohrabrenih dobrom posjetom turista , da pokušaju malo podići cijene i eventualno profitirati, dok realizirana cijene sigurno nisu porasle. Zapravo se nastavlja trend laganog pada cijena nekretnina, ali ne svih, kaže Ranilović. Dodaje kako je recesija dovela do definiranja i vrednovanja nekretnina po svim tržišnim kriterijima.

Cijena kvalitetne nekretnine, po pitanju njezine lokacije, gradnje, pozicije i infrastrukture, dosegla je dno i ona se više neće spuštati. Za njih i postoji interes. Kupci nisu zainteresirani za one manje kvalitetnije nekretnine i reagirat će tek na njihovu ekstremno nisku cijenu. Danas svaka dobra nekretnina ima vrijednosna na kupcu je da to prepozna. Ako netko želi kupiti stan, sad je najbolje vrijeme za to, savjetuje Ranilović, dodajući kako se unatoč padu prometa na tržištu nekretnina, za jedan kvalitetan stan bore tri do četiri kupca. Kada je u pitanju Zagreb, ističe, traženije su nekretnine u zoni centra i šireg centra odnosno u zoni tkz. tramvajskih linija. Za, primjerice, 100.000 eura mogli biste kupiti dvosoban ili čak trosoban stan površine 50 do 70 kvadratnih metara, što kupcima prije nije bilo dostupno,kaže.

Do uzroka značajnijeg pada prometa na tržištu nekretnina došlo je i prije krize, nastavlja, kad su cijene nekretnina porasle do nerealnih razina, a ulazilo se u projekte bez ozbiljnih analiza projekta i tržišta, ne poštujući zahtjeve kupaca. Razlika između tražene i realizirane cijene prije nekoliko je godina bila je veća, dok se sada ta razlika smanjuje, što govori o tome da prodavatelji polako prihvaćaju realnost. Država, s druge strane, nije imala mehanizama kako održati stabilnost tržišta, odnosno, nismo imali amortizere kako ublažiti krizu u sektoru. Još je veći bio problem što je sektor iznimno narastao, pa naglo pao. Oni koji će sutra biti na vlasti, trebat će se ozbiljno pozabaviti sektorom, a posebno stanogradnjom i stambenom politikom. Postoje mehanizmi za koje zna struka, s kojima bi se uz puno pratećih mjera formirao model koji bi jamčio dugoročno stabilan i lagani rast tržišta nekretnina, a posebice stambenog, kaže Ranilović.

I Diana Perger iz agencije Euro-interijeri upozorava na slabiji promet na tržištu, ali ističe kako će svaka nekretnina, bez obzira na situaciju, biti prodana kad se za nju odredi realna cijena. Tržište nekretnina nije stalo, samo je bitno ponuditi nekretninu po onoj cijeni koju je kupac za nju spreman platiti. Vladine subvencije dodatno su probudile uspavano tržište nekretnina, barem što se tiče Zagreba i okolice. No, nakon što su istekle, tržište se fokusiralo na korištene stanove jer su njihove cijene u posljednjih nekoliko mjeseci korigirane prema dolje, kaže Diana Perger. No, dodaje da bi izuzetno mala aktivnost oko prodaje zemljišta mogla dovesti do nedostatka novoizgrađenih stanova, što bi se u daljnjoj budućnosti moglo odraziti i na porast cijena kvadratnog metra stambenog prostora. Stoga smatra da je pravo vrijeme za kupnju sada jer cijene nikada nisu bile niže, što pokazuje i istraživanje, ali samo onih nekretnina kojima su cijene korigirane, a ne nekretnina čije se cijene nisu mijenjale od 2007. godine.

Kupiti stan ili pričekati?
Komentar na statističke podatke vjerojatno se neće svidjeti velikom broju čitatelja,koji već dugo vremena slušaju o slomu tržišta nekretnina te samim time i očekuju drastičan pad cijena. Naime, portali za oglašavanje nekretnina barataju isključivo oglašenim cijenama, a ne realiziranim. Bio je jedan pionirski pokušaj, gdje smo mi, kao agencija za nekretnine koja ima podatke o realiziranim cijenama, u suradnji s portalom CentarNekratnina napravili usporedbu oglašenih i realiziranih cijena i statistika nije bila niti približno ista. U statistiku ulaze i nekretnine oglašene prije šest mjeseci ili godinu dana koje nitko nije izbrisao jer još nisu prodane, kaže Dijana Perger i ističe kako ti statistički podaci o smanjenju prosječnih traženih cijena nisu nikakav pokazatelj i pomoć pri odluci treba li kupiti nekretninu ili još pričekati. Rekordne cijene u 2007.

Nakon što su cijene nekretnina početkom 2007. dosegle vrhunac, krenuo je njihov lagani pad, koji do danas iznosi 20 do 25 posto. Prijelomna točka je bila situacija u Americi i slom njihovog tržišta nekretnina koji se zatim prelio na Europu, pa i na Hrvatsku. U početku je to bio više psihološki šok, a protekom vremena se počela osjećat stvarna kriza. Dakle,uzrok nije isključivo recesija, nego i psihološki učinak nesigurnosti. Na pitanje hoće li se nastaviti trend smanjenja cijena ne mogu odgovoriti ni potvrdno ni niječno. Neki će prodavatelji, koji nisu spustili cijene nekretnina, to morati napraviti, a oni koji su to već napravili, već su prodali nekretnine. Ali tržište će ovisiti isključivo o ekonomskim kretanjima u zemlji, koja obuhvaćaju dostupnost kredita, sigurnost radnih mjesta, redovna primanja i prilagodbu zakonima EU, zaključuje Diana Perger.”

objavljeno 07.10.2011 godine

Share article